Blog

Ohliadnutie za rokom 2012 z pohľadu našich chlpatíc...

03.01.2013 16:34

Tak a je za nami silvestrovské šialenstvo roku 2012. Jessi si to chudiatko odtrpelo. Gina sa nijako mimoriadne nevzrušovala...

A čo by na predchádzajúci rok povedali naše dve psie slečny?

Jessi: "Ja som si to užívala. Pochoda, klídek, bez tabáčiku... Vychádzky, sem-tam turistika, maznanie, plné bruško, škrabanie kožúška. Naučila som sa čím ďalej lepšie žobroniť pri stole, vynucovať si škrabkanie.Mačky v okolí sa majú "na pozore".

Gina: "Konečne moji majitelia pochopili, že sa vystavovať nebudem a výstavy si len pozriem. Tešili ma vychádzky. Z Jessiny som si zobrala príklad a nahadzujem smutný výraz pri stole. Poctivo sledujem mojich ľudských kámošov na každom kroku. Radostne ich privítam aj keď odišli len na 10  minút z domu.Mám povesť usmievajúceho sa psa, lebo sa viem usmievať. No proste mám sa fajn..." 

Čo si želáme do budúceho roka?

Vychádzky, maznanie, plné brušku, ...

Banskobystrická výstava

08.08.2011 12:50

 V tomto roku to bola zatiaľ jediná výstava, na ktorej sme sa zúčastnili.

Nezvíťazili sme, ale obidve si odniesli V2 a a Gina aj ResCac.

V tom psom počasí sa nám ani nechcelo fotografovať. Zopár fotiek Jessi - Hélie Zlatá fnatázia sme stiahli z albumu 

sirkafotoalbum.rajce... - Ďakujeme neznámej dobrej duši, že máme zopár fotočiek.

Medzinárodná výstava Nitra 20.11.2010

09.01.2011 17:15

 

Bola to posledná výstava v kalendárnom roku 2010. Vystavovala sa len naša Hélia. Tentoraz sme ju prihlásili do triedy šampiónov.

Získala V2 a resCac. Porazila nás fenka Ice Lady pod Borovú horu, ktorá sa predviedla vynikajúco. Máme sa čo od nej učiť!

Klubová výstava - Nitra 2010

12.12.2010 17:45

 

Prežili sme dosť únavný výstavný víkend. Klubová výstava bola v poradí druhou počas víkendu.
Tentoraz sme vystavovali obidve naše slečny. Gina (Prou) v ten deň ráno pre istotu naskočila do auta veľmi rýchlo.
(Predchádzajúci deň sme ju nevzali na medzinárodku a musela byť celý deň bez Jessi. Tak si to chcela poistiť, aby sme nešli bez nej.)
Atmosféra na výstave bola veľmi príjemná. Stretli sme Kasandru, Bandita, nášho tatka Jewela a mnohých príjemných psíčkarov.
Jessi (Hélií ) sa podarilo vybojovať V1, CAC v otvorenej triede v konkurencii ešte ďalších dvoch feniek.Takže dokončila klubového šampióna.
Dostala takýto posudok: elegantná sučka, výborný typ, štandardná hlava, správny trup, správne oko, hlboký hrudník,
dobré uhlenie končatín, správny chrbát, chvost dobre nasadený a nesený, dobrý pohyb.
Gina (Prou) sa predviedla náhodou na ňu  veeľmi dobreee. Od anglického posudzovateľa Briana Hawkinsa dostala takýto posudok:
príjemný typ hlavy, dobrý stop, pekné oko, dobrá dĺžka tela a hĺbka, dobrá dĺžka chvosta, priestorový pohyb, dobre predvedená a na záver klasická perlička:
mohla by byť chudšia. Celkové hodnotenie: výborná.  V triede otvorenej sa predvádzalo 5 feniek. Gina skončila 5-ta.
Ale urobila nám radosť, že sa netvárila znudene, dokonca mala náladu na šantenie a vyskakovanie.
A opäť sa potvrdila veľká naviazanosť našich slečien na seba. Gina sa chcela dokonca podhrabať! popod plotík oddeľujúci kruhy, len aby sa dostala za Jessinou.
Bol to úžasný pohľad – Gina prepchávajúca hlavu popod plotík a skučkajúca, brechajúca Jessi v kruhu.

Horný Kalník 2009- špeciálna výstava

12.12.2010 17:44

 

Sobotu, 19. septembra, sme prežili na výstave v Hornom Kalníku.
Musím skonštatovať, že ešte som nezažila takú príjemnú komornú atmosféru na výstave, ako tu. Príjemné počasie, príjemní ľudia, no proste super
Výstava bola presunutá vonku. Ja som konečne videla celú výstavu, lebo hlavne,keď sú výstavy v halách, ja som ako technicko-organizačný personál.
Vyzdvihnúť čísla, nájsť miesto, starať sa o pohodlie našich hviezd, kontrolovať stav ich kožucha,….a tak mi veľakrát ujde posudzovanie.
Aspoň že mi potom manžel poskytne referát,kto a ako sa umiestnil. No a bola to pre mňa aj prvá výstva,kedy som išla s našimi slečnami do kruhu ja.
Najprv sa mi do toho nechcelo, čo ak im to pokazím práve ja? Ale skúsila som to.
Naša kólia skončila s VD-čkom- pre hmotnosť. Váži 25 kg. Nejaké tie 2 – 3 kg by mohla schudnúť, ale ja z nej koliacku anorektičku nechcem spraviť.
Pán posudzovateľ M.Redlicki jej dal takýto posudok: harmonická, samičí výraz, dobrý stop, príliš vyklenutý nos, dobré uši a oči, jemná dolná čelusť a špicatá tlama, dlhý krk, správne uhlenie končatín, voľný pohyb hrudných končatín, pekná srsť, ťažký pohyb pre nadváhu- s tým posledným nesúhlasím, no ale rozhodca je rozhodca V našej triede- strednej – rozdal len VD-čka.
No a naša šeltička šelmička bola za hviezdu. Získala CAC, BOB a Víťaz špeciálnej výstavy – fenka. Dostala takýto posudok: dobré proporcie kostry, pekná hlava, výborný výraz, pravidelná dĺžka tlamy, veľmi dobré uši, správne uhlenie predných končatín, správne vyvinutý hrudník, paralelný postoj predných končatín, dobrá línia, správne uhlenie panvových končatín, pohyb zadných končatín príliš krátky, pekná srsť, pekné predvedenie. No za to posledné som pyšná aj na seba.
Dostali sme aj pohár,krmivko a malý darček.

Národná výstava 2009 Banská Bystrica

12.12.2010 17:43

 

Do tretice všetkého dobrého aj zlého. Nám to vyšlo na to dobré.Našťastie, lebo manžel prežíval stresové chvíle takmer celý týždeň.
Ráno, vybalený pre každý prípad, sme vyštartovali s malou dušičkou, ako sa budú šelmičky predvádzať.
Počasie bolo temer super, až na to že bolo "priteplo".
Hélia Zlatá fantázia – Jessi išla do kruhu skôr, predviedla sa super a od p. J.Adamovskej dostala ocenenie V1 a CAC a takýto posudok: dobrý vzrast, proporcionálna, ladná hlava, dobre postavený chvost, veľmi dobrý tvar a farba očí, rovný chrbát, mocné kosti, dobre postavené končatiny.
Potom ešte Hélia zabojovala o BOB-a. Takže je z nej aj BOB-ka. Mala to potvorka jednoduchšie, lebo sa na výstave stretli len 3 šeltičky.
Prou Fatranský sen – Gina – v konkurenci ďalších troch fešných sučiek si vybojovala hodnotenie V2 a takýto posudok: proporcionálne ladná sučka, ladná hlava, dobré uši, veľmi pekné tmavé oči, dobre postavené uši, veľmi dobrá pravidelná horná aj dolná línia, veľmi dobre postavené predné aj zadné končatiny, dobrý pohyb aj napriek nadváhe.Tak toto posledné sa nám páči najviac. Hoci držíme redukčnú diétu, veľa sme chodili na vychádzky, na našej Ginke to akosi nebadať.
Podaril sa nám vyrobiť aj menší trapas.  Naše šelmičky sú veľmi naviazané na seba. Tak keď sa Hélia vystavovala, Ginka ju pozorne sledovala. No až tak pozorne, že kým som ja fotila, tak ona potvora potriasla dvakrát hlavou a vytrhla sa svojmu strážcovi z obojka a šup za Héliou do kruhu. Ešte, že jej strážca bol pohotový a rýchlo ju späť odniesol. A ja by som sa bola v tej chvíli prepadla pod zem.
Takže rekapitulácia – zatiaľ má Hélia dva CAC-i a ešte nám dva na šampiónku chýbajú.To bude drina aj na viac výstav.
P.S.
 pst! skoro sme išli bojovať aj do záverčného kruhu, ale sme stratili odvahu

Trenčín 2009

12.12.2010 17:42

 

A ako sme obstáli?
Prou-čik, teda po našom Gina, získala V2 v triede mladých z troch mladých sučiek a takýto posudok od posudzovateľky p. A.Kochan – správny rámec, typická hlava, trochu ťažšie uši, slabšia dolná čeľusť, správny hrudník, končatiny bez nedostatkov, zadné strmšie, správna mechanika pohybu, správne nosený chvost, výborné osrstenie.
Hélia, teda Jessi, naša hviezda, tentoraz nemala svoj deň. Posudzovaná bola až ako predposledná približne okolo tretej – to len pre priblíženie atmosféry- , vyrušili ju brechajúce psy a naša šikuľka sa rozhodla, že behať nejako nemusí. Takže tu je hodnotenie: mohutná, veľmi dobrý tvar hlavy, trošku okruhlejšie oči, správny hrudník, výborné predné končatiny, strmšie zadné, nervózna – neharmonický pohyb a známka VD 3 zo štyroch sučiek.

Prvá výstava Prou

12.12.2010 17:39

 

Keďže naša Gina- Prou zle znáša cestu autom, generálka nebola a išli sme naostro do Banskej Bystrice.
Bola zaradené v triede šteniat a dostal hodnotenie VN 2 (veľmi nádejná 2, porazila ju sestra Pussycat Fatranský sen) a takýto posudok od p. T.Gelléna – dobrá stavba tela, veľmi pekné oči, výborné uši, dobré kosti, končatiny.
Na Klubovej výstave v Cíferi ako dorastenka, dostala hodnotenie VN 2 (a zase ju porazila vlastná sestra Pleasure Fatranský sen) a od p. E.Singer takýto posudok – dobré uhlenie a pekná substancia, široký biely golier, dobrá hlava, vyššie nasadené, dobre klopené ucho, pohyb zodpovedá veku.
Zo Špeciálnej výstavy v Hornom Kalníku sme si odniesli v triede mladých V1, CAJC a tento posudok od p. L.Ubrovej – 11 mes. fenka, pekný pohľad, symetrická hlava, dobré ucho, dobrá stavba tela, pevné uhlenie, bohatá srsť. V závere sme ešte zabojovali a Prou si odniesla aj ocenenie BIS mladých. No a my sme boli úplne happy.

Prvá výstava

12.12.2010 16:10

Keby mi niekto povedal, že budem raz sledovať dátumy výstav a miesta, asi by som tomu neverila.  Stalo sa. Ale musím čestne priznať, že až na manželove dobiedzanie a na podkušiteľské posielanie oznamov o výstavách z chovateľskej stanice "Zlatá fantázia".

Naša akože prvá výstava bola špionážna – boli sme sa pozrieť aj s Héliou v Nitre, ako to na výstavách chodí. No bol to riadny šok, ale zároveň aj výzva. Ja som sa starala o pohodlie našej hviezdy a manžel zbieral rozumy.
Do Banskej Bystrice 4.mája 2008 sme už išli naostro. V kategórii mladých sučiek sme dostali hodnotenie od rozhodcu p.T.Geléna V2 a takýto posudok: vyhovujúce rozmery, typ. hlava, pekné oči, mierne ľahké uši, vyhov. krk, dobrý chrbát a spodná línia, kosti, dobrá srsť, vyhov. pohyb.
V júni sme absolvovali Medzinárodnú výstavu psov v Nitre. A zasa sme skončili s hodnotením od p. MVDr. G. Ridarčíkovej V2 s týmto posudkom: sučka dobrého rámca s peknou hlavou, ešte trochu volnejší chrbát, dobrá hĺbka hrudníka, obojstranne dobre zauhlená, dobrý pohyb.
Na 22. klubovej výstave v Cíferi – 14.6.2008 - sme ani nedýchali, keď sme dostali od p. E.Singer hodnotenie V1 a CAJC v konkurencii ešte 3 feniek. Posudok: pekná mladá sučka dobrých línií, korek. stavba tela,pekná horná línia, pekná hlava s výrazným stopom, ploché čelo, vysoko nasadené, ale správne klopené ucho, dobrý pohyb, milá povaha.
Na špeciálnú výstavu v Hornom Kalníku sme išli len na skúšku, aby Hélia nevyšla z cviku. V tom čase bolo práve temer bez srsti, proste štyri chlpy v piatich radoch. Dostali sme od p. L.Ubrovej - V1, CAC a posudok: stredne veľká, pekná hlava, dob.ucho, dob.stavba tela a uhlenie, typ. temper. pohyb, srsť zodpovedajúca veku.
Po týchto pár výstavách sme zistili, že našej Hélii vyhovuje viac výstava vonku, kde sa cíti istejšia a s úžasnou chuťou sa predvádzať. Vo fotografiách sú aj fotky z výstav.
Výstavy sa stali príjemným relaxom v uponáhľanom svete, stretnutiami s príjemnými ľuďmi, a už teraz sa tešíme na Trenčín 2009.